RECOMANDĂRI CANICULĂ 2024


Campania Luna Națională a informării despre efectele consumului de alcool Iunie 2024

Săptămâna 17 – 23 iunie 2024, „Săptămâna Națională de Testare a Consumului Personal de Alcool”

Vă invităm și anul acesta, în perioada 17-23 iunie 2024, să participați la singurul eveniment național de evaluare a consumului propriu de alcool – „Săptămâna Națională de Testare a Consumului Personal de Alcool”, derulat de Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății din România, sub coordonarea locală a DSP.

În această perioadă, toată populația cu vârsta peste 18 ani are posibilitatea de a își evalua consumul personal de alcool cu ajutorul chestionarului AUDIT, în centrele de testare din județ pe care le găsiți pe harta din site, cât și online aici, pe https://testare.testareaudit.ro/#!/home, pentru a vă cunoaște mai bine și a afla dacă aveți un consum de alcool riscant, evitând astfel problemele de sănătate viitoare, cauzate de un consum dăunător.

https://testare.testareaudit.ro/#!/home

  1. Poster Chestionar Audit;
  2. Chestionar Audit.

Campania Săptămâna Europeană împotriva cancerului 25-31 Mai


Campania Informare privind bolile transmise prin vectori (căpușe și țânțari) Mai 2024


Campania Importanța consumului de sare iodată 24 Mai 2024


Campania Ziua Mondială a igienei mâinilor – 5 mai 2024


Campania Luna Națională de informare despre VACCINARE – Aprilie 2024


Campania Ziua mondială de luptă împotriva obezității 4 Martie 2024


Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” Martie 2024


Reforma sectorului sanitar – Imbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar


ZIUA INTERNAȚIONALĂ A BOLILOR RARE – 29 FEBRUARIE 2024


CAMPANIA Promovarea Sănătății Mintale „Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta mintală contează!” Februarie 2024.


CAMPANIA DE PREVENIRE A CANCERULUI DE COL UTERIN IANUARIE 2024.


CAMPANIA ”Inimi în dar” Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi! Cunoașteți-vă riscul și preveniți apariția bolilor cardiovasculare! Decembrie 2023.


Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, 1 decembrie 2023


ZIUA NAȚIONALĂ A ALIMENTAȚIEI ȘI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE  16 octombrie 2023


CAMPANIA ”Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân” Octombrie 2023


Ziua Internațională de Luptă împotriva maladiei Alzheimer “Demența nu este o parte normală a procesului de îmbătrânire! – Discută despre aceasta cu medicul tău!”


SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII 16 – 22 SEPTEMBRIE 2023.


Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului 17 Septembrie 2023


Campania Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa și vaccinarea împotriva gripei Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și vaccinarea împotriva COVID-19.


CAMPANIA : ÎMPREUNĂ PENTRU UN AER MAI CURAT! AUGUST 2023


CAMPANIA : SĂTĂMÂNA MONDIALĂ A ALIMENTAȚIEI LA SÂN


ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HEPATITEI – 28 IULIE 2023


ZIUA MONDIALĂ DE PREVENIRE A ÎNECULUI – 25 IULIE 2023. desfășurată sub sloganul ORICINE SE POATE ÎNECA, NIMENI NU AR TREBUI SĂ SE ÎNECE.


MINISTERUL SĂNĂTĂȚII : Recomandări esențiale pentru perioada de caniculă. 2023


CAMPANIA : „Promovarea activității fizice”. Iulie 2023


CAMPANIA : LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL! IUNIE 2023


CAMPANIA :  Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!  Mai 2023


CAMPANIALuna Națională de Informare despre Vaccinare și celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) în perioada 23- 29.04.2023.


Ziua Mondială de Conștientizare privind Autismul “Luminează în albastru”  2 Aprilie 2023


ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI 24 MARTIE


CAMPANIA : Cu un zambet mai aproape de sanatate!” – Martie 2023


CAMPANIA : „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii-dreptul și responsabilitatea ta” – Februarie 2023


CAMPANIA : „𝑆𝑎̆𝑛𝑎̆𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑚𝑖𝑛𝑡𝑎𝑙𝑎̆ – 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑔𝑟𝑎𝑛𝑡𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑒𝑠𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑎𝑙𝑎̆ 𝑎 𝑠𝑎̆𝑛𝑎̆𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑖!” -Ianuarie 2023.


CAMPANIA : Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile : HIV/SIDA,Tuberculozaă(TB) și hepatita virală. Decembrie 2022.


CAMPANIA : NUTRIȚIE ALIMENTAȚIE ZIUA NAȚIONALĂ A ALIMENTAȚIEI ȘI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE ! 16 OCTOMBRIE 2022


CAMPANIA :  Ai grijă de ochii tăi! Nu-ți neglija sănătatea vederii ! Septembrie  2022


Campania : Protecția solară – Un pas important pentru sănătate August 2022;


MINISTERUL SĂNĂTĂȚII : Recomandări esențiale pentru perioada de caniculă.


Campania națională a informării despre efectele activității fizice Iulie 2022.


Prevenirea variolei maimuței (monkeypox)
Un om informat este protejat!

Având în vedere faptul că e perioada concediilor și a organizării/participării la evenimente cu mase mari de participanți, cum ar fi festivalurile, manifestările culturale etc., venim în intampinarea populației generale cu informații despre variola maimuței care devine o prioritate importantă de sănătate publică a momentului.


Campania : „Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentele cu risc îți măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic! ”  Mai 2022


Campania : ” VACCINAREA – INVESTIȚIE ÎN VIITOR! Aprilie 2022 ”


Materiale bilingve, de informare, comunicare pentru sănătatea femeilor și a copiilor refugiați și în tranzit prin România.

Link UNICEF


Campania : ”Cu un zâmbet mai aproape de sănătate” Martie 2022


Campania : ”SĂNĂTATEA REPRODUCERII – DREPTUL ȘI RESPONSABILITATEA TA!” Februarie 2022


Campania  „Sănătatea mintală este o prioritate. Protejați sănătatea mintală!”  Ianuarie 2022


Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile: Tuberculoza (TB), HIV și HEPATITA” decembrie 2021


CAMPANIA «Produsele din tutun încălzit și țigările electronice, mai puțin dăunătoare?» 18 Noiembrie 2021 – ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN


CAMPANIA  ”LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE NUTRIȚIEI/ALIMENTAȚIEI”


Ghidurile si materialel IEC actualizate ale OMS si UNICEF pentru pregatirea anului scolar.


CAMPANIA Să cunoaștem, să prevenim, să protejăm – pentru siguranța îngrijirii sănătății mamei și nou-născutului!”


CAMPANIA PROTECȚIA SOLARĂ – UN PAS IMPORTANT SPRE SĂNĂTATE


CAMPANIA LUNA  NAŢIONALĂ  A  INFORMĂRII DESPRE  EFECTELE  CONSUMULUI  DE  ALCOOL


Cancerul este un risc pentru o formă severă de COVID-19! Nu lăsa boala să te afecteze! Și tu poți lua măsuri și tu poți preveni și tu te poți proteja! 25 -31 mai 2021


Campania  „ Împreună pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă!” 7 aprilie -12 decembrie 2021


Campania VACCINURILE – PROTECȚIE PENTRU TOȚI!


Campania Fii mândru de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!” Martie 2021


Campania „Sănătatea Reproducerii – Tu decizi ce este mai bine pentru tine” Februarie 2021


Campania  „Solidari în domeniul sănătății mintale! Nu există sănătate fără sănătate mintală.” Ianuarie 2021


“COVID-19 – UN MOTIV ÎN PLUS PENTRU A RENUNŢA LA FUMAT!”

„Ziua naţională fără tutun”, 19 noiembrie 2020


Materiale informative pentru copii, părinți și profesioniști privind măsurile de prevenție față de noul coronavirus, elaborate de UNICEF, INSP, avizate de Ministerul Sănătății.

INFORMAȚII ȘI MESAJE LEGATE DE COVID-19 

Campania Sănătatea Orală

Campania Sănătatea Reproducerii

Testare Babeș-Papanicolau

Informații OMS Coronavirus

Masuri de prevenire gripa aviară

Vaccinare Anti – HPV

Campania Sănătate Mintală ianuarie 2020

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA 1 decembrie 2019

Ziua Națională fără Tutun 21 noiembrie 2019

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice 18 noiembrie 2019

Ziua Mondială  a Diabetului 14 noiembrie 2019

Ziua Internațională a Radiologiei 8 noiembrie 2019

Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare 16 octombrie 2019

Luna Internațională de Conștientizare a Cancerului de Sân

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Maladiei Alzhaimer 21 septembrie 2019

Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului 17 septembrie 2019

Săptămâna Europeană a Mobilității 16 – 22 septembrie 2019

Săptămâna Mondială a Alăptării 1 – 7 august 2019

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei 28.07.2019

Virusul WEST NILE

Ziua Intrenațională de Luptă Împotriva Cosumului și Traficului de Droguri 26 iunie 2019

Rujeola Recomandare Vaccinare

Măsuri de protecție personală împotriva infestării cu căpușe

Luna Națională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool

Ziua Mondială Fără Tutun 31 mai 2019

Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului 25 – 31 mai 2019

Ziua Europeană Împotriva Obezității 18 mai 2019

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii 17 mai 2019

Campania „SALVEAZĂ VIEȚI: Igiena Mâinilor” 5 mai 2019

Săptămâna Europeană a Vaccinării 20-25 aprilie 2019

Ziua Mondială a Sănătății 7 aprilie 2019

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului 2 aprilie 2019

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei 24 martie 2019

Ziua Mondială a Sănătății Orale 20 martie 2019

Ziua Internațională a Bolilor Rare 28 februarie 2019

Pliante pacienți: Pliant 1;Pliant 2;Pliant 3;Pliant 4;

Pliante profesioniști : Pliant 1;Pliant 2;Pliant 3;Pliant 4;

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin(SEPCCU) 21-27 ianuarie 2019

Ambrozia

Informare Vaccinare octombrie 2018

Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei  Alimentare 16.10.2018

Ziua Mondială a Contracepției 26.09.2018

Saptămâna Europeană a Vaccinării 23-29.04.2018 

Ziua Mondială Împotriva Tuberculozei  24 martie 2018

Luna Națională de Prevenire a Cancerului – februarie 2018

Evidența bolnavilor de cancer în județul Suceava 2018 ;

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin(SEPCCU) 28 ianuarie – 3 februarie 2018

Ziua Mondială de luptă împotriva HIV\SIDA 1 Decembrie 2017

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice(ZEIA)    18 Noiembrie 2017

Cum să ne ferim de Infecţiile Acute ale Căilor Respiratorii Superioare

Recomandări referitoare la Intoxicaţia cu ciuperci

Ziua Mondială de luptă împotriva Hepatitei-28 Iulie 2017

Iulie 2017 Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool

26 iunie 2017  Ziua Mondială de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri

5 mai 2017  Salvează vieţi:Igiena Mâinilor

24-30 aprilie 2017 Săptămâna Europeană a Vaccinării

20 martie 2017 Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

Institutul Național de Sănătate Publică și MSD România anunţă lansarea campaniei „Protejează-i aripile!”, un amplu demers pentru îmbunătăţirea prevenţiei cancerului de col uterin în România

04 Februarie 2017 – Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

18 Noiembrie 2016 – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice ZEIA 2016

Cele zece reguli “de aur” ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru pregatirea sigura a alimentelor

1. Gatiti complet alimentele crude. In circumstante normale alimentele crude si apa se pot contamina cu agenti patogeni. In vremuri de dezastru riscul de contaminare este chiar mai mare. Gatirea completa va distruge agentii patogeni, ceea ce înseamna ca o temperatura de cel putin 70°C trebuie sa cuprinda alimentul in intregime. Fructele sau legumele nefierte nu ar trebui sa fie consumate, cu exceptia cazului în care pot fi curatate. În cazul în care laptele nu a fost pasteurizat, ar trebui sa fie fiert înainte de utilizare. Gatirea nu va distruge neaparat biotoxinele.

2. Mancati imediat mancarea gatita. Când mancarea gatita se raceste la temperatura camerei, bacteriile încep sa se inmulteasca. Cu cat se asteapta mai mult, riscul de imbolnavire este mai mare. Pentru a fi in siguranta, consumati alimentele gatite imediat dupa ce au fost indepartate de pe foc.

3. Pregatiti-va alimentele doar pentru o masa. Alimentele trebuie sa fie proaspat preparate si numai pentru o masa, pe cât posibil. În cazul în care produsele alimentare trebuie sa fie pregatite în avans, sau în cazul în care exista resturi, acestea ar trebui sa fie pastrate la rece, adica sub 5°C (în frigider sau într-o cutie frigorifica) sau la cald, adica peste 60°C. Aceast a regula este extrem de importanta atunci când este planificata pastrarea produselor alimentare mai mult de 4-5 ore. Alimentele gatite care au fost depozitate trebuie sa fie bine reîncalzite înainte de a fi consumate, adica la cel putin 70°C in tot cuprinsul acestora. Reînc alzirea completa a alimentelor este esentiala daca frigiderele au încetat sa functioneze timp de câteva ore din cauza întreruperilor de electricitate.

4. Evitati contactul dintre alimentele crude si alimentele gatite. Mancarea gatita În conditii de siguranta poate deveni contaminata prin cel mai mic contact cu alimente crude. Aceasta contaminare încrucisata poate fi directa, de exemplu, atunci când pestele crud vine în contact cu alimentele gatite.

Acesta poate fi, de asemenea, indirecta. De exemplu, pregatrea pestelui crud si apoi utilizarea aceleeasi suprafete de taiere si aceluiasi cutit, nespalate, pentru felierea alimentelor gatite ar trebui sa fie evitate. In caz contrar, toate riscurile potentiale de imbolnavire care au fost prezente înainte de preparare pot fi reintroduse. Contaminarea încrucisata poate sa apara, de asemenea, într-un congelator care a fost oprit de ceva timp. El ar trebui sa fie verificat pentru ca zeama de carne cruda si carne de pasare poate picura pe alte alimente.

5. Alege alimentele procesate, pentru siguranta. Multe alimente, cum ar fi fructele si legumele, sunt cele mai bune în stare naturala. Cu toate acestea, în caz de catastrofe si situatii de urgenta, ele nu pot fi sigure si ar trebui sa fie curatate înainte de consum în cazul în care sunt consumate crude. Alimentele care au fost prelucrate (de exemplu, conserve si alimente ambalate uscate) si care nu au fost afectate de dezastru pot fi mai sigure. Ele pot fi mai usor pastrate în conditii de siguranta, pentru ca nu au nevoie de depozitare la rece, dar trebuie sa fie pastrate la loc uscat.

6. Spalati-va mâinile in mod repetat. Mâinile trebuie spalate foarte bine inainte de pregatirea, servirea sau consumul de alimente si mai ales dupa folosirea toaletei, latrinei sau schimbarea scutecelor unui copil sau atingerea animalelor. Dupa prepararea alimentelor crude, in special a celor de origine animala, mâinile ar trebui spalate din nou inainte de manipularea mancarii gatite sau gata a fi servite.

7. Pastrati toate spatiile de preparare a alimentelor curatate meticulos. Din moment ce alimentele sunt atât de usor de contaminat, orice suprafata utilizata pentru prepararea produselor alimentare trebuie sa fie pastrata absolut curata. Resturile de produse alimentare si firimiturile sunt rezervoare potentiale de germeni si pot atrage insecte si animale.

Bucataria si zonele de depozitare a alimentelor ar trebui sa fie curatate, iar deseurile solide de bucatarie ar trebui sa fie eliminate în mod corespunzator.

Alimentele ar trebui sa fie depozitate în recipiente închise pentru a le proteja de insecte, rozatoare si alte animale. Ar trebui folosite capcane pentru muste si sobolani, daca este necesar.

8. Utilizati apa în conditii de siguranta. Utilizarea apei potabile este la fel de importanta atat pentru pregatirea alimentelor, cat si pentru baut. În cazul în care alimentarea cu apa în conditii de siguranta / potabila a fost perturbata, apa destinata prepararii alimentelor ar trebui sa fie fiarta. Laptele condensat sau pudra trebuie sa fie reconstituit numai cu apa potabila. Gheata facuta din apa nesigura va fi, de asemenea, nesigura si poate fi o sursa de contaminare a alimentelor.

9. Fiti prudent cu alimentele cumparate. Uneori, produsele alimentare servite în restaurante si pe strada nu sunt pregatite în conditii de igiena corespunzatoare. În vremuri de dezastre sau situatii de urgenta, riscul ca aceste alimente sa fie contaminate este mai mare. Prin urmare, alegerea de produse alimentare trebuie facuta cu prudenta: numai produse alimentare care au fost bine fierte si sunt înca fierbinti atunci când sunt servite trebuie sa fie consumate. Alimentele cumparate pe strada trebuie sa fie bine fierte în prezenta clientului. Prepararea portiilor individuale este de preferat. Riscul de intoxicatii pe scara larga sau de infectii creste atunci când gatirea se face “în masa”. Aceasta este necesara uneori, în special în cazul în care aprovizionarea cu apa si combustibil este limitata, iar canalizarea nesatisfacatoare.

Centrele de alimentare in masa

Un program de hranire general, bazate pe distributia de mancare gatita, poate fi necesar pentru o perioada initiala de scurta durata în situatiile în care oamenii nu au resursele necesare pentru a pregati ei insisi masa in conditii corespunzatoare de igiena sau în unele situatii de conflict cand risca având la ei mancare la pachet. Cu toate acestea, pregatirea in masa a mancarii gatite are o serie de dezavantaje, inclusiv riscul de transmitere a unor boli prin alimente. De îndata ce conditiile permit, programele generale de hranire trebuie sa se bazeze pe distribuirea de ratii uscate. În unele cazuri, ca o alternativa pentru hranirea în masa, este posibil a ajuta gospodariile prin furnizarea de ratii uscate care nu au nevoie de gatit sau prin înfiintarea de bucatarii temporare de cartier, unde oamenii pot pregati alimente pentru familiile lor sau în grupuri.

În cazul în care prepararea hranei în masa este necesara, este esential sa se supravegheze practicile de manipulare a alimentelor si sa se asigure respectarea stricta a normelor de securitate alimentara, pentru a minimiza riscul de intoxicatie alimentara in masa sau de epidemii de toxiinfectie alimentara.

Este esential ca persoanele care manipuleaza alimente si cele care supravegheaza prepararea alimentelor sa fie instruite privind HACCP (analiza riscurilor prin puncte critice de control). Acesta le va ajuta sa gândeasca critic, sa analizeze conditiile predominante si pericolele potentiale si sa adapteze masurile de siguranta alimentara la o anume situatie de risc. Sistemul HACCP poate fi aplicat la fiecare activitate specifica de preparare a hranei, riscurile legate de alimente sau de activitati in domeniul alimentar pot fi identificate si stabilite masurile de control necesare.

Siguranta alimentelor

Alimentele nedecojite, crude sau insuficient preparate ar trebui evitate. Numai apa care a fost fiarta sau dezinfectata cu clor sau iod ar trebui sa fie bauta.

Bauturi cum ar fi ceai fierbinte sau cafea, vin, bere, apa carbogazoasa sau bauturi nealcoolice, sucuri de fructe ambalate si apa îmbuteliata sunt de obicei sigure pentru a fi baute daca ambalajele nu sunt deteriorate. Gheata ar trebui sa fie evitata, daca nu este facuta din apa sigura.

10. Sugarii alaptati la san si copiii mici. Laptele matern este sursa ideala de hrana pentru sugari în primele luni de viata. Acesta protejeaza împotriva diareei sugarilor prin proprietatile anti-infectioase pe care le are si minimizeaza expunerea lor la agenti patogeni care pot genera toxiinfectii alimentare. În epidemii si situatii de dezastru, atunci când alimentele pot fi contaminate sau rare, alaptarea va asigura o alimentare în conditii de siguranta si nutritional adecvata pentru sugari, de la nastere pâna la vârsta de 4-6 luni. Continuarea alaptarii dupa aceasta vârsta poate contribui, de asemenea, la prevenirea toxiinfectiilor alimentare la sugari mai mari si copii mici.

Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii